Mitä erytritoli on ja mistä sitä saa?
Erytritoli eli karppisokeri on luonnonmukainen sokerialkoholi, jota esiintyy luonnostaan muun muassa useissa eri hedelmissä, kuten melonissa ja viinirypäleissä ja sienissä. Erytritol ei sisällä sakkaroosia tai fruktoosia eikä mitään keinomakeutusaineita kuten aspartaamia tai sukraloosia. Erytritolia valmistetaan fermentoimalla hiilihydraatteja rypälesokerista hiivojen avulla. Käymisen päätyttyä sokeriton sokeri suodatetaan, kuivataan ja kiteytetään. Erytritoliin ei ole lisätty prosessissa paakkuuntumisen estoaineita.
Kuvan oikeudet: iHerb |
Se on ulkonäkönsä ja koostumuksensa puolesta samankaltaista kuin tavallista sokeria. Erytritolissa on hieman samanlainen viileä maku kuin xylitolissa. Makua ei usein miten huomaa leivonnassa ja ruuanlaitossa, mutta tämä vaihtelee käyttömäärien ja siihen yhdistettävien aineiden ja makujen kanssa. Verkko lähteiden mukaan, jos teet hiivalla kohotettavia leivonnaisia, tarvitset normaalia pidemmän kohotusajan taikinalle.
Erytritolin päivittäistä käyttömäärää ei ole rajoitettu ja sille ei ole määritelty ADI-arvoa (Acceptable Daily Intake). Se soveltuu kaikenikäisille ihmisille sekä myös diabeetikoille ja raskaana oleville ilman käyttörajoituksia. Erytritol sisältää vähemmän kuin 95 % tavallisen sokerin sisältämästä kalori määrästä ja se on kuitenkin noin 70 - 80 %:sti yhtä makeaa kuin tavallinen sokeri. Erytritolilla on matala glykeminen vaikutus ja se ei nosta verensokeria arvoja. Samalla tavoin kuin xylitol on myös erytritol todettu hyväksi hampaille, sillä suun bakteerit eivät kykene hajottamaan sitä ravinnokseen.
Jos haluat kokeilla erytritolin käyttöä leivonnassa, löydät sitä Porissa ainakin Citymarketista. Siellä on myynnissä 430g pusseja. Yesdelin hylly on cittarissa hedelmäosastolla, samalla seinustalla kuin esimerkiksi juurekset ovat. Erytritolia olemme tilanneet suurempia eriä iHerbistä sekä Yesdelin verkkokaupasta. Molemmat verkkokaupat ovat luotettavia ja turvallisia ja voimme suositella niitä lämpimästi.
Tilatessasi ensimmäistä kertaa iHerbistä saat alennuskoodilla: JKC296 , Saat yli 40 dollarin tilauksesta 10 dollarin alennuksen ja sen alittavasta tilauksesta 5 dollarin alennuksen.
http://www.iherb.com/Now-Foods-Real-Food-Erythritol-1-lb-454-g/579
YesDelin verkkokaupasta voi tilata 3kg pakkauksen erytritolia postitse.
http://yesdeli.fi/tuotteet/vahahiilihydraattinen-leivonta/yesdeli-karppisokeri-kimppa-leipomo-tilaus-3-0-kg.html
Käytämme erytritolia kaikkeen makeutukseen. Stevian käyttöäkin olemme kokeilleet, mutta sen annostelu sekä jauheena että siirappina on sangen hankalaa ja siitä on seurannut pääsääntöisesti joko liian makeita tai liian mauttomia leivonnaisia. Stevian lakritsainen maku ei sovi kaikkien leivonnaisten kanssa, kuten ei erytritolin raikkauskaan, joten käyttökohde tulee harkita ja kokeilla ruokalajeittain. Aspartaami näyttäisi aiheuttavan J:lle pahoja allergiaoireita ihoreaktioiden muodossa, joten olemme jättäneet kaikki sitä sisältävät tuotteet pois ruokavaliosta viime aikoina.
Tuo makeutusaine on terveydelle erittäin haitallista, https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/585c8aa8-104c-42ec-b8f7-fb4e4f83f51f?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR2cEcanTk64TfnfDets6RwcVnx99mmLHJkgZkPxUwxP_Kbq_Qzo6Upkh0U#Echobox=1677820839
VastaaPoistaJuuri hiljattain luin jutun, jossa erytritolin lisää riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin ja kasvattaa riskiä veritulppiin!
VastaaPoistaToinen nyt VHO:n syöpää aiheuttavaksi luokituksen saavaksi keinomakeutusaineista Aspartaami. Aspartaamia sisältävän tuotteen käyttö laukaisee päänsärkykohtauksia ja ihon kihelmöintiä ainakin minulla. Toinen vastaava tuote on aromivahvenne E621.
Tuttavani kärsi lähes päivittäisistä päänsäryistä, joten kehoitin luopumaan Aspartaamia ja aromivahventeita sisältävista elintarvikkeista ihan kokeilu mielessä ja kappas viikon kuluttua päänsäryt katosivat ja eikä sen jälkeen ole päänsärkylääkkeitä tarvinnut sen jälkeen.
Nykyään hyllylle jää tuotteet joissa lukee aromivahvenne tai E-koodi, sisältää makeutusainetta (voi olla jopa sokerin lisäksi aspartaamia), tai tuote on jonkin makuinen, eli tuoteessa ei ole alkuperäistä ainetta vaan tehty keinotekoisesti jonkin makuiseksi. Olen huomannut tooteita myynnissä jossa tuoteen nimessä on jokin pääaines, jota ei kumminkaan ole itse tuoteselosteessa lainkaan, vaan siellä on jokin esanssi tai makuaine tuomaan sitä makua.
Tämänpäivän elintarvikevalmistajat pumppaavat tuotteeseen niin paljon vettä mukaan, että laimennettua makua pitää saada nostettua kemiallisilla aineilla.
En tiedä pitääkö paikkansa, mutta olen kuullut, että jopa maitotuotteita värjätään valkoisiksi, kun niitä käsitellään niin paljon poistamalla eri aineosia, jolloin maidon väri muuttuu harmaaksi ja sehän ei kuluttajille kelpaa , kun maito on aina ollut valkoista.