Karpaloinen juustokakku



Karpalojuustokakku


Pohja:

50-70g voisulaa
n. 70g mantelijauhoja tai mantelijauhoja sekä mantelirouhetta, tai muuta pähkinärouhetta
2 rkl erytritolia /maun mukaan

Sekoita pohja-ainekset keskenään kulhossa ja painele leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Laita pakastimeen jähmettymään siksi aikaa, kun teet juustokakkumassan.


Juustokakkumassa:
 
250g Mascarpone tai Philadelphiajuustoa
2dl kuohukermaa (tai pelkästään 4 dl kuohukermaa creme fraichen sijasta)
2 dl creme fraiche
0,5 dl erytritolia
1 rkl vanilja-erytritolia
5 liivatetta
2 rkl kieuhuvaa vettä tai esim. appelsiinimehua
1 luomuomena raastettuna
1 tl kanelia, ripaus kardemummaa ja muskottipähkinää

Kuori ja raasta omena. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan siksi aikaa, kun teet kermavaahdon ja sekoitat muut ainekset. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi erillisessä kupissa. Sekoita toisessa kupissa Mascarpone, creme fraiche, omenaraaste, eryritoli, vaniljasokeri sekä mausteet keskenään. Sulata liivatteet kiehuvaan nesteeseen ja odota, jonkin aikaa, että se hieman jäähtyy. Nostele nuolijalla varovasti kermavaahto toiseen massaan, jotta se jää kuohkeaksi. Lisää varovasti hieman jäähtynyt liivateliemi seokseen hitaasti ohuena nauhana kaataen ja kokoajan nuolijalla sekoittaen. Laita jämähtämään jääkaappiin ja anna olla siellä jähmettymässä ainakin tunti ennen karpalohytkyn valmistamista.


Karpalohytkypäällinen:

4 dl vedellä laimennettua karpalomehua
4 liivatetta
0,5dl erytritolia
2 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria
Pakastekarpaloita

Karpalomehu on itsessään erittäin happaman makuista tavaraa, joten sitä kannattaa lantrata vedellä ennen käyttöä. Itse laitoin 1:1 vettä ja mehua. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Laita 0,5 dl karpalomehua sekä erytritoli ja vaniljauuteta kattilaan kiehumaan. Lisää kiehuvaan nesteeseen lionneet liivatteet ja sekoita, jotta liivatteet sulavat. Lisää mukaan loppu karpalomehu. Laita hytky jääkaappiin hetkeksi ja sekoita sitä hieman välillä. Odota niin kauan, että hyytelö on kiisselimäistä ennenkuin kaadat sen juustomassa päälle. Näin vältät ohivuodot irtopohjavuokasta jääkaappiin. Laita jäisiä karpaloita jähmettyneen juustomassa päälle ja kaada lusikalla niiden päälle kiisselimäinen karpalohytky. Anna jähmettyä ainakin 3 tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.





Kommentit

Suositut tekstit